Община Бургас е една от най-активните в България по отношение

...
 Община Бургас е една от най-активните в България по отношение
Коментари Харесай

Бургас по стъпките на умния град

 Община Бургас е една от най-активните в България във връзка с въвеждането на решения за умни градове, разкри пред Investor.bg Радосвета Калчева, старши управител „ Бизнес развиване “ във Vivacom.
Всъщност общината и телекомуникационната компания си партнират от години и към този момент са спечелили взаимно доверието си.

„ Тези решения се основават и внедряват точно с цел да се улесни живота на жителите и да създадат градската среда по-привлекателна и по-достъпна за всички. Те икономисват време, комфортни са за прилагане и са основани по този начин, че да улесняват всекидневието ни “, разяснява Андрей Рунчев, шеф на Общинско дружество „ Транспорт “ в Бургас.

Умен паркинг

Vivacom към този момент е осъществила пилотен план за интелигентен паркинг в центъра на Бургас.  Той обгръща три еднопосочни улици - „ Конт Андрованти ”, “Тракийска ” и “Фердинандова ”, които са част от синята зона, наоколо до общината. 
„ Идеята беше общината да следи този претрупан сектор. В началото му сме сложили електронно табло, което демонстрира какъв брой свободни места има и каква част от тях са планувани за инвалиди “, разяснява Радосвета Калчева.

Шофьорите могат да употребяват и мобилно приложение, което демонстрира дали и какъв брой свободни места има в региона. Всичко това е реализирано посредством слагането на специфични испански сензори в асфалтовата завивка, които на всеки 15 минути подават сигнал към системата дали мястото е заето. Самият период може да се трансформира съгласно потребностите на общината.

„ Проектът ни лиши към 6 месеца. Днес можем да го изпълним доста по-бързо. Знаете, пилотните планове постоянно са по-бавни “, прецизира Калчева. По думите ѝ главните бариери пред бързото реализиране на плана са били нужното време за поръчка и доставка на оборудването, настройването на сензорите, слагането им, което в последна сметка лишава единствено два часа, както и обучаването на представителите на Оперативна програма „ Транспорт “ да употребяват системата.

„ Те желаеха всичко да е оптимално изпипано преди старта, с цел да могат да отговорят на всички запитвания и потребности на жителите “, показва още Калчева. „ Самите сензори са по този начин сложени, че няма никакъв релеф. Те се нареждат във към този момент подготвена асфалтова завивка “.

Всъщност общината упорства сензорите да бъдат сложени по този начин, че да не бъдат наранени при евентуално разчистване със снегорини. По думите на Радосвета Калчева в Измир има осъществен сходен план с сензори, сложени в павета, който може да бъде сбъднат и на наша територия.

„ Не крием, че желаеме да създадем бизнес модел, да го предложим на общината и да надградим, обхващайки цялата синя зона на Бургас “, разкрива Калчева. Като съществени преимущества на плана тя акцентира улесненията за водачите, както и анализите, които може да прави общината. Благодарение на данните, които събира от това интелигентно решение, Бургас може да реши дали да усили синята си зона, дали да направи почасова такава, само че и да има по-адекватна събираемост на средствата от зоната.

„ Извън България към този момент има създадени модели. Ние също желаеме да създадем нещо сходно. Съществува обаче проблем, който би трябвало да решим с общините – по какъв начин да се осведомят хората кои места към този момент са резервирани “, разяснява Радосвета Калчева.

Една от вариантите е слагането на табла пред всяко от паркоместата, тъй че хората, които нямат приложението или не знаят за него (чуждестранните посетители на града например), да се осведомят.

„ Това решение работи неотдавна, към момента жителите се срещат с него, само че то ни дава една добра платформа върху която да стъпим за в бъдеще. Несъмнено е доста положително решение и чакаме доста да усъвършенства паркирането и намаляне на времето за търсене на паркомясто, губене на време и циркулиране, изключително в по-малки и тесни улици “, показва Андрей Рунчев.

По данни на Vivacom приложението, което носи името „ City Card ” към този момент е свалено над 300 пъти за двумесечния интервал от стартирането му. То е налично в магазините за приложения за Android и iOS.

„ Вело Бургас “

По думите на Андрей Рунчев различен изключително основен план в града е „ Вело Бургас “. Той разрешава на жителите да наемат колела. До момента са построени общо 14 велостоянки и има 200 велосипеда за наемане.
„ Вело Бургас е първият по рода си в България, непрестанно подобряваме велосипедите, софтуера, наемането, с цел да може по-лесно и комфортно да се употребява отгражданите. От края на предходната година въведохме и електровелосипед и желанията ни са в бъдеще да наблегнем на увеличението на техния брой “, показва Рунчев.
Велосипедите се наемат на място, като може да се заплати в кеш, с предплатена карта или с дебитна/кредитна карта. Киоските до стоянките оферират гласово потребителско обслужване при положение на проблем, показват от Vivacom. Всяко колело е оборудвано с GPS, който го следи и разрешава предотвратяването на обири.
„ Общината непрестанно надгражда и знае, че непрестанно би трябвало да влага в този план, тъй като лятото е пиков миг и всичко е заето “, показва Радосвета Калчева. По думите ѝ този план е насърчил бизнеса с колела в града, тъй като хората са видели изгодите от колоезденето.

Андрей Рунчев показва, че системата работи от 5 години, а изгодите са налице - повишен брой на жителите, които употребяват велосипед, възстановяване на изискванията като цяло за този тип превоз, нарастване на магазините и сервизите за колела.

Други планове

„ Освен смарт паркинг и Вело Бургас, също по този начин осъществяваме план за подземни контейнери, които имат сензори, построена е система за ранно обявяване при наводнения и бедствия, осъществяваме планове по осветяване, което може да се ръководи отдалечено, огромният план по Интегриран градски превоз ще се доразвива и надгражда. Като цяло решително вървим по реализирането на Умен град “, безапелационен е Рунчев.

Vivacom от своя страна осъществя и план за Wi-Fi зони в Морската градина. Стартирано е построяването на план за видео наблюдаване в квартал „ Меден рудник “.

„ Независимо от относително огромните средства, които би трябвало да се отделят, в вероятност това в бъдеще ще понижи разноските по издръжката на един интелигентен град, а също по този начин ще способства за по-добрият и първокласен живот на жителите му “, обобщава Рунчев. „ Именно концепцията, че ние сме разрастващ се град и желаем да предоставим по-качествен живот на нашите съграждани и да успеем да се превърнем в един същински съвременен интелигентен град “.
По публикацията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР